piątek, 15 sierpnia 2014

Szarlotka tatrzańska

Jabłecznik dziś ponoć króluje na każdym stole..u mnie oczywiście  też....u mnie w sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę.Ciasto z dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki...i jak to u mnie czasem bywa zapomniałam kupić jabłek...ale sąsiad ma kilka jabłonek i znalazłam trochę ..u nas w tym roku jakoś urodzaju na jabłka nie ma..i zrobiłam z mniejszej ilości jabłek ..i jabłka nie były krojone, aż tak cienko jak podaje przepis..

  • 500 g mąki krupczatki [ dałam zwykłą pszenną]
  • 250 g margaryny
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 kg szarej renety
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekać razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść spójne ciasto.Wyłożyć formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Obrać i pozbawić gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostawić je w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Z pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie plasterki pokroić jabłka na cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, męską ręką pokrój jabłka nożem lub na tarce plasterkującej – muszą być naprawdę cienkie plasterki. Do miski, w której są jabłka, dodać puder , cynamon i delikatnie wymieszać, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka [delikatnie aby, nie połamać plasterków].Na wychłodzone ciasto w blasze wyłożyć wszystkie jabłka układając plasterki poziomo - będzie tego bardzo wysoka warstwa (ok 6 cm) dokładnie docisnąć  i wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posypać pudrem.

Jedz polskie jabłkaJabłka wolnościbaner_Grazynka
Razem ze mną szarlotkę piekły:
Lidia

4 komentarze :

  1. uwielbiam ciasta pachnące cynamonem :) cudna szarlotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotkę, a jeszcze z odrobiną cynamonu to coś wspaniałego;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w akcji.
    Zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.