Przejdź do głównej zawartości
Sałatka "gyros" z cukini i ogórków
Kolejny zaległy przepis...z zeszłego roku..ogórki tym razem z cukinią i przyprawą gyros..przepis znaleziony tutaj.
- 2 kg ogórków
- 2 kg cukinii
- 0,8 kg cebuli
- główka czosnku
- 2 szklanki octu
- 12 łyżek oliwy
- 5 łyżek soli
- 0,6 kg cukru
- opakowanie "przyprawy do gyrosa" firmy Kamis
Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plastry . Cebulę pokroić w piórka. Dodać sól, przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę lub olej i przyprawę do gyrosa. Wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie dodać cukier i ocet, dokładnie wymieszać ,tak aby cukier się rozpuścił i odstawić na 12 godzin. Następnie sałatkę wkładać do umytych słoiczków, dolewając zalewę, która utworzyła się w misce. Zakręcić i pasteryzować 20 min. Gorące słoiki wyłożyć do góry dnem , nakryć i pozostawić do wystygnięcia.
Sałatka gyros z cukinii i ogórków zrobiona przez Madlene P.
Jestem bardzo ciekawa smaku tej sałatki. Wygląda super!
OdpowiedzUsuńJa robię z samych ogórków i cebuli dodaje pieprz ziołowy , olej , ocet odstawiam na 2 godziny orzekladam w słoiki i pasteryzuje , jest pyszna polecam . Ta wersje rowniez spróbuje
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, ale same ogórki z gyrosem po wymieszaniu są pycha ; )
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Idealna sałatka do zimowych obiadków :D Ja preferują tradycyjnego gyrosa, zapraszam do mnie na sałatkę :) http://salatkagyros.pl
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, chyba go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :) Niedawno zrobiłam i wyszła przepyszna! Na pewno w przyszłym roku też ją zrobię :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRobię właśnie zmodyfikowaną wersję tego przepisu :) Dodałam od siebie kukurydzę i marchewke ;)
OdpowiedzUsuńCukinię i ogórki obrałam ze skórki :) Jestem ciekawa co z tego wyjdzie :)
Dziękuję za inspirację :)
Ja też zmodyfikowałam ale oprócz kukurydzy i marchewki dodałam paprykę.☺
UsuńZrobiłam! Pycha!!!!! Dziękuję za przepis :-*
OdpowiedzUsuńRobię 3 rok z rzędu bo jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki! Na pewno wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuń