W tym poście pisałam, ze zrobiłam ciasto drożdżowe z większej porcji..i były torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i startym jabłkiem w środku.
- 75 g margaryny lub masła
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- szczypta soli
- 70 g cukru (dałam 120 g)
- 500 g mąki pszennej
- masa kajmakowa np.Helio
- jabłka
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu.
Ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować masą kajmakową i rozłożyć starte jabłka. Od dłuższego brzegu zwinąć rulon.Pokroić w plastry i ułożyć w foremkach na mufinki.Odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Można zrobić również i tak:Zwiniętą roladę pociąć na kawałki. Każdy kawałek naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Przełożyć na blaszkę lub do foremek i upiec.
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny jest taki rwaniec zawijaniec :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe drożdżówki, porywam jedną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.
Mniam :-) ale to musi być pyszne :-) zabieram jedną do kawki :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie wypieki i robię podobne, z masą kajmakowa pycha
OdpowiedzUsuńKajmak i jabłka... Musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńZachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.