Kolejna podróż do kuchni węgierskiej.. z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria[wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier]..tym razem sałatka znaleziona u Kasi, a pochodzi z książki "Kuchnia węgierska".
- 150 g ryżu
- 100 g salami
- 100 g sera ementaler [ nie dałam]
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 pęczek natki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 300 ml bulionu mięsnego,
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki octu winnego z białego wina Jamar
- sól,pieprz
Na patelni rozgrzewać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać ryż chwilkę smażyć, dodać paprykę w proszku i zalać bulionem.Gotować ryż do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu i wystudzić. Salami i ser kroimy w cienkie paski. Papryki umyć i pokroić w cienkie słupki. Natkę drobno posiekać. Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić go solą i pieprzem. Do miski włożyć wszystkie składniki sałatki i połączyć je z sosem. Sałatkę doprawić do smaku i odstawić do przegryzienia.
Nie lubię ryżu,ale muszę przyznać że sałatka wygląda ślicznie *-*
OdpowiedzUsuńA ja nie lubię kukurydzy, ale sałatka fakt śliczna :)
OdpowiedzUsuńMój przepis na taką sałatkę jest bardzo podobny do twojego, ale z małą różnicą .... jak do tej nie dodawałem salami, ale widzę że właśnie z salami będzie o niebo lepsza !!!!
OdpowiedzUsuńSałatka smakuje super :) Bardzo dobrą Sałatkę węgierską robi też SEKO :D jak szukam czegoś na szybko na szybko to zawsze wybieram ich produkty ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na kolację. Pyszna :) i bardzo kolorowa. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuń