Ciasto:
- 5 jajek
- 22 dkg margaryny
- 20 dkg cukru
- 25 dkg mąki pszennej
- 5 łyżek mleka
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 kg truskawek
- 3/4 szk. cukru
- 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa]
- 2 budynie śmietankowe
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody
- 3 łyżeczki cukru pudru
Margarynę utrzeć z cukrami,dodawać stopniowo jajka.Wlać mleko i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zmiksować wszystko razem.Podzielić na połowę, do jednej części dodać kawę i wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki .Ciasto wykładać w dowolny sposób, można tak jak ja łyżką dowolnie lub tak jak zebrę od środka po 2 łyżki na przemian.Piec w temperaturze 200 przez około 20 minut.Przekroić na połowę.Jedną połowę pokroić na kilku centymetrowe pasy.Do garnka wlać 3/4 szk. wody, dodać truskawki [ kilka zostawić] i cukier. Gotować 10-15 minut, po czym przetrzeć przez sito. Całość ponownie zagotować, dodać galaretki (proszek) oraz budyń rozcieńczony w 3/4 szk. wody. Całość dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Część letniej masę wyłożyć na jedną część biszkoptu , na to ułożyć 3 paski ciasta zostawiając odstępy.Między paskami wylać część ciasta , ułożyć pozostałe paski ciasta i znów masa truskawkowa.Schłodzić.Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową.[Ja wyłożyłam część masy, ułożyłam truskawki i zalałam resztą masy].Całość posypać np.pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.
Zachwycające i pomysłowe, ale żeś się Kobieto napracowała. :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne pyszności :-) jestem pod wrażeniem :-)
OdpowiedzUsuń