Składniki ciasta:
- 140 g mąki pszennej
- 140 g margaryny
- 140 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy i piec przez około 25 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia.
Krem twarogowo-truskawkowy
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400 ml 36% śmietany
- 8-10 łyżek cukru pudru
- 80 dag twarogu mielonego
- 30 dkg truskawek
- kilka truskawek
- galaretka [ u mnie pomarańczowa]
Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem, po łyżce dodawać twaróg, a gdy masa będzie gładka, wlać żelatynę, stale miksując. Podzielić na połowę Do jednej części dodać zmiksowane truskawki i wymieszać.Masy wyłożyć na wystudzonym cieście.Można najpierw jedną a, potem drugą część, albo tak jak ja łyżką kładłam na przemian.Odstawić do zastygnięcia.Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki do lodówki do zastygnięcia.
Pycha!
OdpowiedzUsuń