sobota, 21 czerwca 2014

Rogaliki z serem i szynką

Rogaliki...robione przy pomocy rogalomanii...rogaliki wytrawne..z szynką i serem z dodatkiem ketchupu i majonezu..
Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania..





  • 5 szkl. mąki
  • 20 gram drożdży 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka cukru 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 1 3/4 szkl. ciepłej wody 
  • jajko do posmarowania rogalików 
Farsz:
  • kawałek  sera żółtego
  • kawałek szynki 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki ketchupu

Ser i szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i ketchupem.
Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Następnie dodać sól, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze i odstawić na 10 minut do podrośnięcia, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.



1 komentarz :

  1. Mogą być całkiem dobre - szczególnie, że wolę bardziej wytrawne rzeczy w przypadku tego typu wypieków;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.