Ciasto:
- 35 dkg mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 180 ml gazowanej wody mineralnej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieczarki
- kiełbasa
- ser żółty
- pomidor
- przyprawa do pizzy
Drożdże rozpuścić w połowie ilości wody,dodać 1 łyżkę mąki i cukier .Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodać sól, olej, resztę wody, rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto i wyrobić.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Pieczarki pokroić i lekko podsmażyć , dodać pokrojoną kiełbasę. Następnie uformować pizzę , posmarować ketchupem,nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.Ja pizzę piekłam na kamieniu..i od razu wyłożyłam na zimny kamień , wstawiłam do zimnego piekarnika , a dopiero później ustawiłam temperaturę.Można też najpierw nagrzać kamień i na gorący wyłożyć pizzę.
też mam w planach zrobienie pizzy:)
OdpowiedzUsuńZamiast kiełbasy wybrałabym kurczaka :)
OdpowiedzUsuńJa ciasto robię bardzo podobnie, a z dodatkami to już jest różnie;]...to zależy na co mam ochotę i co mam w domu;]
OdpowiedzUsuńciasto wyśmienite, bo sama takie robię:D jest naj! a farsz, to też wrzucam, co mam pod ręką;) pycha!
OdpowiedzUsuńJa zawsze dodaję olej do pizzy, na 0,5 kg mąki 4 - 5 łyżek. I jeszcze jedno ale....nie lubię ciasta na mleku, smakuje jak chałka. Tak samo jak Ty daję wodę, choć niekoniecznie gazowaną.
OdpowiedzUsuń