Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Całość zasypać garścią soli, wymieszać i odstawić na 6 godzin (nie odciskać). Po tym czasie warzywa gotować do momentu aż zrobi się z nich papka, następnie dodać cukier i ocet i gotować 20 minut. Dodać koncentrat i przyprawy i gotować kolejne 20 minut, mieszając całość od czasu do czasu. Zmiksować i przelać do słoiczków. Pasteryzować przez 10 minut.
Ciekawy jest ten cukiniowy ketchup. Musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Też sobie chyba taki zrobię:-)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :) niedługo cukinie pojawią się w moim ogrodzie, więc spróbuję. Polecam też wrzucić cukinkę na ruszt :) http://www.zgrilla.pl/grillowana-cukinia-w-sosie-czosnkowym/
OdpowiedzUsuńtaki sam robię jest super
OdpowiedzUsuńKeczup pyszny, ale moja uwaga dla osób, które planują zrobić go z podanego przepisu z myślą o swoich dzieciach... pomińcie ostre przyprawy, bo wychodzi bardzo hot;)
OdpowiedzUsuńzamiast kopiatej łyżki cayen daję płaską i bardzo płaską ostrej papryki
OdpowiedzUsuń