Zachciało mi się...no ale sama nie wiedziałam czego...pizzy? nie ..zapiekanki ? nie ..i tak pomyślałam zrobić coś w stylu odrywanego chlebka..kiedyś już robiłam taką odrywaną drożdżówkę, ale na słodko..pomarańczową..pyszna była...ale i ten wytrawny wytwór też był pyszny... ciągnąca się mozzarella ...mniam..polecam..dodatki można użyć dowolne,..u mnie tylko kiełbaska, szczypiorek i ser..
- 3 szkl. mąki
- 15 g drożdży
- 4 łyżki masła
- 220 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- kawałek kiełbasy
- spora garść tartej mozzarelli
- szczypiorek
- sól
- stopione masła do smarowania ciasta
Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać sól, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło.Wymieszać . Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do chleba].Rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia.Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, ułożyć plasterki kiełbasy, posypać szczypiorkiem i serem. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na kilka jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Posypać serem.Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.
Chlebek odrywany zrobiony przez Antenkę.
Mniam, można tak odrywać bez końca! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie...tak było..
UsuńOj do kolekcji. ...Dziekuje
OdpowiedzUsuńAleż prosze bardzo.
UsuńPyszny i ciekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuńdziękuję za wspaniały przepis:) chlebuś wyszedł boski!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, bo będzie jutro na blogu:)
Cieszę się..Zajrzę na pewno..i jesli można to dodam do galerii..
Usuń