czwartek, 12 czerwca 2014

Mięsko na kanapki

To mięsko robiłam jakiś czas temu ..i jak to u mnie bywa wszystkie przyprawy na oko..a w tym przypadku nawet nie pamiętam jakiej przyprawy użyłam..pamiętam tylko, że była to gotowa mieszanka z serii przypraw dostępnych tutaj.



  • mięso wieprzowe
  • sól peklująca
  • żelatyna
  • dowolne przyprawy 
Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni..Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].




Domowy Wyrób

6 komentarzy :

  1. Pięknie Ci wyszło! Ja też ostatnio robię wędliny z szynkowara :) Muszę wypróbować z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz Bożenko robiłam coś podobnego ale bez żelatyny tylko na bazie golonek i łopatki. Zawijałam w ścierkę i do gęsiarki. Syn na to mówił .....szybka ścierkowa. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja:) zjadłaby się takiej szyneczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Konkretne zestawienie. Ślinka aż cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mie tez sie tak zdarza, robię jakieś danie, przyprawi a potem się zastanawiam co tam dodałam; :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.