Amber a dokładniej to Marzena z bloga Zacisze kuchenne w tym miesiącu zaproponowała chlebek norweski..w sumie to nie wygląda jak chleb, ale jak sucharki ..i postanowiłam spróbować upiec ..upiekłam..ale jakoś mi ten chlebek nie przypadł do smaku..no, ale wiadomo..każdy ma inne gusta i smaki..ja co prawda nie dałam siemienia lnianego, bo nie miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków.
- 200 ml otrębów pszennych Kupiec
- 200 ml płatków owsianych Kupiec
- 200 ml pestek dyni
- 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
- 200 ml ziaren słonecznika
- 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam]
- 100 ml ziaren sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 700 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto cieniutko równą warstwą.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.Po 10 minutach wyciągnąć i pokroić na prostokąty. Wstawić ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto cieniutko równą warstwą.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.Po 10 minutach wyciągnąć i pokroić na prostokąty. Wstawić ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na przykład tutaj.
Niech nam się upiecze!
Knekkebrød na blogach:
- Bajkorada
- Dzieje kuchennej Wiewióry
- Eksplozja smaku
- Fabryka kulinarnych inspiracji
- Grahamka,weka i kajzerka
- Healthy Craving
- Konwalie w kuchni
- Kuchnia Gucia
- Kuchennymi drzwiami
- Kulinarne przygody Gatity
- Leśny Zakątek
- Magnolia-rozmaryn
- Moje domowe kucharzenie
- Moje małe czarowanie
- Nieład Malutki
- Nie tylko na słodko
- Ogrody Babilonu
- Proste potrawy
- Red and Pale
- Ruskie raz!
- Smakowe kubki
- Smakowity chleb
- Stare gary
- W poszukiwaniu SlowLife
- W sezonie
- Zacisze kuchenne
Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie.
To wspaniałe uczucie tworzyć taką listę piekących!
To wspaniałe uczucie tworzyć taką listę piekących!
Pyszne chrupki!
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko za czewcowe pieczenie.
Wspaniale upieczony, mnie bardzo zasmakował :) Dziękuję za wspólne czerwcowe chwile!
OdpowiedzUsuńWyszło nam pysznie, prawda? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńdopiszesz mnie do listy?
pozdrawiam cieplutko!
Nie miałaś siemienia... i to jest właśnie fajne w tym przepisie, że można go potraktować bardzo elastycznie i upiec na miarę zasobów spiżarni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
I tym razem Bożenko fajnie bylo razem piec, dziekuję :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis tak prosty, że warto powtórzyć ten wypiek, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie !
OdpowiedzUsuńSkoro ten zestaw składników nie przypadł Ci do gustu,
OdpowiedzUsuńmożesz zawsze pokombinować z innymi;)
Nam smakował bardzo i z pewnością upiekę go jeszcze nie raz:)
Nie jadłam jeszcze takiego pieczywa
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-) Choć żałuję, że nie przypadł Ci do gustu. Nam posmakował bardzo;-)
OdpowiedzUsuńJa tez nie dałam siemienia (ani pestek dyni) ale bardzo mi ten wypiek smakował i będę powtarzać z różnymi składnikami. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMoże spróbuj z innymi ziarnami, będzie lepszy? Ale za to piękny Ci wyszedł. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie, Ela
OdpowiedzUsuńNam o dziwo zasmakował, tylko chrupkość stracił po nocy, ale może to dlatego, że nie miałam odpowiedniego pojemnika i kisił się w słoiku... dzięki za wspólny czas!
OdpowiedzUsuńMyslę, ze fajnie można z tym przepisem pokombinować.
OdpowiedzUsuńDla mnie super.
Dziękuję i pozdrawiam.
Chlebek idealny !
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas :-)
Pychotka! Muszę upiec następne-przepis to znakomite pole do popisów^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wyszly super, aż szkoda, że Wam nie zasmakowały. Dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńSmaczne zdrowe pieczywo :) Będziemy do niego wracać! Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuń