Chleb tostowy

Pamiętacie o konkursieZapraszam, macie jeszcze  czas do północy.
Dawno nie piekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam tutaj.


  • 20 g świeżych drożdży 
  • 250 ml ciepłej wody 
  • 350 g mąki pszennej tortowej, typ 450 
  • 50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 50 ml oleju 

Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej. Wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec ok. 30- 35 minut w 200°C. Studzić na kratce. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.