Dawno nie piekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam tutaj.
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej tortowej, typ 450
- 50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oleju
Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej. Wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec ok. 30- 35 minut w 200°C. Studzić na kratce.
fajna sprawa taki domowy tościk:)
OdpowiedzUsuńW sklepowych tostach sama chemia, taki domowy świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuń