Niedługo Dzień Ojca i z tej okazji razem z Polsat Food Network mam przyjemność zaprosić Was na mały i prosty konkursik..Wygrywają trzy osoby..a nagrody będą przydatne nie tylko w domu..a także na piknik..
Zasady konkursu są proste..
- polubić fanpage Polsat Food Network, który jest fundatorem nagród [ nieobowiązkowo, ale miło by było]
- podać propozycję jakiejś potrawy np.dania obiadowego, ciasta lub nawet propozycję na grilla itp...którą byście przyrządzili dla swego Taty i uzasadnili dlaczego właśnie taka potrawa, a nie inna
- propozycję potrawy zostawić w komentarzu pod tym postem [ proszę zostawić również maila ] lub przesłać na mojego maila : bozena-1968@gazeta.pl
- jedna osoba może podać jedną propozycję [ zdjęcia mile widziane]
- zwycięzców wybiorę sama tzn.razem z córkami
- konkurs trwać będzie do dnia 13 czerwca 2014 roku
- wyniki ogłoszę na blogu 15 czerwca 2014 roku
- osoby , które wygrają dostaną maila w sprawie adresu do wysyłki
I miejsce –zestaw sałatkowy + minutnik
II miejsce - koc piknikowy
III miejsce – rękawice kuchenne (zestaw)
Czy polubienie na facebook'u jest konieczne? Niestety nie posiadam tam konta.
OdpowiedzUsuńNie jest konieczne...tylko te osoby,które mają konto na Fb..
UsuńDziękuję uprzejmie :)
UsuńSuper :)
UsuńDzięki za info..juz dodałam..
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńMój tato uwielbia grillować dlatego przygotowałabym mu szaszłyki z łososia, moje wykananie ale grillowalibyśmy oboje, nie mogłabym mu odebrać tej przyjemności :)
Składniki na 2 szaszłyki :
2 kawałki łososia około 300 g lub więcej bez skóry
2 duże cytryny
Marynata :
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki syropu z ananasa ( syrop po ananasie z puszki, może być również świeży sok )
1 łyżka świeżo posiekanego koperku
1 łyżeczka oliwy sezamowej lub dobrej oliwy
1/2 łyżeczki soli ( jeśli marynata okaże się za mało słona jak w moim przypadku ze względu na to,że użyłam sosu sojowego o obniżonej zawartości soli - tylko taki miałam )
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Próbujemy czy nie trzeba dosolić.
Łososia kroimy w kostkę, nie za duża ale też nie za mała. Wkładamy do marynaty, obtaczamy, odstawiamy.
W tym czasie kroimy cytrynę w dość cienkie plasterki.
Na 2 patyczki od szaszłyka nabijamy kolejno cytrynę, kawałek łososia, znowu cytrynę i łosoś i tak tworzymy nasze szaszłyki.
Szaszłyki grillujemy najlepiej na aluminiowej tacce do grillowania, wtedy będziemy mieli pewność,że ryba nam nie wpadnie do węgla lub ostrożnie przewracając grillujemy na ruszcie. 2 patyczki mają służyć temu, żeby ryba nie spadła ale ja zawsze wolę być ostrożna wszak łosoś tani nie jest i chciałoby się go zjeść na obiad jak już kupiony :)
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Dziękuję za zgłoszenie..brzmi pysznie..a wygląda bardzo smakowicie.Pozdrawiam.
UsuńMój tato jest myśliwym... dlatego chiałabym mu kiedyś przygotować dzika na "tubylczo" takiego całego na kiju pieczonego nad ogniskiem z jabłkiem w pyszczku:) Tato byłby przeszczęśliwy widząc mnie w roli - operatora kija i kucharza w jednym:) a wszystko oczywiście w realiach nadbużańskiej knieji:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie...świetny pomysł z takim dzikiem..
Usuń3 bit
OdpowiedzUsuń4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka octu
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka masy krówkowej (510 g)
1 kostka margaryny
ok. 50 dag herbatników
1 opakowanie masy karpatkowej w 3 minuty
600 ml śmietany kremowej 30 %
2 opakowania bitej śmietany ŚNIEŻKA
1 łyżka cukru pudru
2 opakowania śmietanki fix
3 łyżki żelatyny
pół tabliczki czekolady
BISZKOPT: przygotować wszystkie składniki. Do miski od miksera dać białka, do innej miseczki dać żółtka. Białka ubić na gęstą pianę. Następnie dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Mikser ustawić na najmniejsze obroty. Dodawać żółtka i cały czas ucierać. Gdy wmieszamy ostatnie żółtko zdjęć wyłączyć mikser. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem przez sito i dodać do miski z pianą. Dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką. Przygotowaną masę przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
MASA KRÓWKOWA: Margarynę utrzeć bardzo dokładnie. Następnie dodawać po 1 łyżce masy krówkowej. Dodawać, aż masa z puszki się skończy i w misce powstanie jednolita krówkowa masa. Przełożyć na biszkopta. Rozprowadzić równomiernie po całym biszkopcie. Na masę wyłożyć herbatniki jeden obok drugiego. Herbatniki przed położeniem można maczać w wymieszanym rumie z przegotowaną wodą lub innej miksturze, aby nie były potem twarde podczas krojenia.
MASA KARPATKOWA: Masę karpatkową przygotować jak podano na opakowaniu. Przełożyć na placek i wstawić go do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować masę śmietankową.
MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę najpierw rozpuścić w dwóch łyżeczkach wody a następnie zalać ją gorącą wodą. Mieszać, aż zrobi się zimna. W tym czasie szybko ubić śmietanę kremówkę. Dodać śnieżki w proszku, śmietanki fix oraz cukier puder. Na koniec dodać żelatynę. Masę wyłożyć na placek. Wyrównać. Posypać startą czekoladą.
pozdrawiam
Piotrek
pioge7@wp.pl
zapomniałem o uzasadnienie: mój tata uwielbia ten placuszek. 3 bit zawsze znika szybko ze stołu, z chęcią przygotuję mu go na Dzień Ojca. Jest lekki, puszysty i smaczny.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Piotrek
Dzięki za udział w konkursie..i pyszne ciasto...sama takie zjadłabym..
UsuńCiasto z herbatnikami i musem owocowym
OdpowiedzUsuńBISZKOPTY:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA OWOCOWA:
1 opakowanie owoców mrożonych
3 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru
MASA ŚMIETANKOWA
750 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
kilka paczek herbatników
BISZKOPTY: składniki podzielić na pół. Białka ubić. Dodać cukier. Gdy będzie już piana bardzo sztywna, należy dodać żółtka i ucierać na małych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z pianą. Wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec w 180st. przez 25 minut (jeśli pieczemy jeden biszkopt, by przekroić go na pół piec 35 minut).
MASA: Do miski wyłożyć zawartość opakowania mrożonych owoców. Zmiksować owoce na papkę. Dodać galaretki w proszku i ewentualnie cukier do smaku. Całość gotować aż galaretki się rozpuszczą.
MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę rozpuścić jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać rozpuszczona i letnią żelatynę oraz cukier puder.
SKŁADANIE: 1 biszkopt-> masa owocowa-> masa śmietankowa (zostawić troszkę)-> herbatniki-> masa owocowa-> pozostawiona masa śmietankowa-> biszkopt-> posypać cukrem pudrem
Ciasto uwielbia mój tato, robiła mu go moja babcia (jego teściowa), w którym się zakochał, teściowa od razu go polubiła i zaczęła mu go robić, kiedy tylko przychodził do mojej mamy (swojej przyszłej narzeczonej i żony), moja mama (żona) i teraz robię mu go ja. Teraz ja mu go zrobić za dwa tygodnie :D
Dziękuję za udział w konkursie ..pysznie wyglada to ciasto.
UsuńA ja bym upiekła takie ciasteczka:
OdpowiedzUsuńhttp://wlosowomi.blogspot.com/2013/11/najwspanialsze-rozdanie-kosmetyczne.html
według mojego autorskiego przepisu - w linku również zdjęcia.
Obecnie moi rodzice przechodzą na zdrowy styl życia, co jest wynikiem mojej małej interwencji. ,
Przekonałam ich do zmiany nawyków żywieniowych i rozpoczęciu zdrowego stylu życia. Nigdy nie wierzyłam w to, że to mi się uda, jednak odniosłam swój mały sukces. Siedziałam nocami po ciężkim dniu pracy, aby ułożyć pyszny i smaczny jadłospis, uwzględniając produkty, które lubią, ich zapotrzebowanie kcal i wiele wiele innych aspektów. Jestem z nich bardzo dumna. Bardzo się zaangażowali i teraz to oni mnie zadziwiają co to nowymi informacjami w tej sferze. Ich waga spadła już dużo, a samopoczucie wzrosło o 100%. Widzę, żesą bardzo szczęśliwi. Widzę również, że się nie poddają, choć czasem miewa też te gorsze dni... Lecz na drugi dzień wstają z uśmiechem na twarzy i zaczynają dzień od owsianki, o której kiedyś nawet nie chcieli słyszeć.
Tata na początku śmiał się, że do godziny 19tej wieczorem dietuje się razem z mamą, a później... idzie się najeść :) haha jednak wiem, że również on zaczął poważniej patrzeć na kwestię swojego zdrowia. Nie jestem w stanie im zapewnić materialnych uciech, jednak dzielę się swoją wiedzą, aby żyli długo i w zdrowiu :). I koniecznie muszę upiec ciasteczka z tego przepisu, bo niczym nie odbiegają tym napchanym cukrem i mąka pszenną :)))))
;)
OdpowiedzUsuńMój tato jest wielkim wielbicielem wszelkiego rodzaju słodkości. Więc, co tydzień w sobotę zawsze piekę ciasto. Sprawia mi to przyjemność, że mogę kogoś uszczęśliwić.
OdpowiedzUsuńBiszkopt z masą karpatkową, truskawkami i galaretką mój tato bardzo uwielbia, dlatego że to ciasto jest bardzo letnie, a przede wszystkim z truskawkami, z działki prowadzonej przez mojego tatę. Ciasto to powstało z połączenia tego, że mój tato lubi truskawki, ja zaś ciasta z galaretką i owocami, mama zaś masę karpatkową. Więc to jest kolejny powód do tego, że mój tato je lubi.
Biszkopt z masą karpatkową, truskawkami i galaretką:
Biszkopt:
6 jajek
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników. Formę prostokątną o wymiarach około 36 x 24 cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa karpatkowa:
3 szklanki mleka
250 g masła
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
1/2 l wrzącej wody
ok. 1 kg truskawek
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa karpatkowa - truskawki - galaretka.
Pozdrawiam
A ja dla mojego ukochanego Taty przygotowałabym menu składające się z produktów, które on bardzo lubi. Mój tato bardzo lubi ryby, kasze, mięso, uwielbia polskie warzywa i owoce. Na co dzień gotuje mu moja mama, która gotuje tradycyjne potrawy, dlatego przygotowałabym dla Niego coś innego - zupę krem, której moja mama nigdy nie robi, zapiekankę, którą jada "od święta" i deser, który bardzo mu smakował dawno temu we Włoszech. W dniu Jego święta ugotowałabym dla niego:
OdpowiedzUsuń- zupa: zupa krem z kalarepy z prażonymi płatkami migdałów;
- danie główne: świeży szpinak zapiekany z kaszą jęczmienną, wędzonym łososiem i jajkiem;
- deser: waniliowa panna cotta z pieczoną w wanilii gruszką z bitą śmietaną i domowym sosem czekoladowym.
Jestem pewna, że moje menu bardzo by Tacie smakowało:)
Pozdrawiam
Aneta
Mój Tato, podobnie jak ja, kocha czekoladę, dlatego upiekłabym dla niego pyszny, leciutki jak mgiełka suflet czekoladowy, który podałabym ze świeżymi truskawkami z ogródka, obficie posypany cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńLaura
a763@gazeta.pl
Dziękuję bardzo za wszystkie zgłoszenia do konkursu..
OdpowiedzUsuń