czwartek, 19 czerwca 2014

Bounty

Ciasto robione dawno temu...przez moją starszą córkę..Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania..

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1  szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl.cukru
  • 20 dag masła
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • cukier waniliowy 
Polewa:
  • 2 czekolady
  • 1/2 kostki margaryny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać do blachy i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.
Mleko zagotować z cukrami,następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy  dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Margarynę i połamane czekolady przełożyć do garnuszka, podgrzewać na parze, aż składniki się połączą.Następnie polać ciasto.Schłodzić w lodówce.


5 komentarzy :

  1. bardzo lubię to ciasto i czasami wracam do tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :)

    Zapraszam do mnie na najlepsze lody bananowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zostało coś dla mnie? Bo ja na kokos zawsze łasa :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam to ciasto wg.przepisu i muszę stwierdzić,że jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.