wtorek, 27 maja 2014

Cygańskie ścieżki po mojemu -biszkopt z olejem rzepakowym

Zostało mi kilka białek...zastanawiałam się co z nimi zrobić...i zrobiłam ...cygańskie ścieżki ale ciut inaczej....które w sumie nie wyszły tak jak trzeba..Do ciasta dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..

Ciasto:

  •  9 białek
  • 4 żółtka
  • 1 ,5 szkl. cukru
  •  1 cukier waniliowy
  • 1,5 szkl.mąki + 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl.oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
Masa z galaretek i jabłek
  • 2 galaretki
  • 3 szkl.wody
  • 5-6 jabłek
  • 5 dkg rodzynek
Masa ze śnieżki
  • 1 op.śnieżki
  • 200 ml+ 50 ml wody
  • 5 łyżek cukru pudru
Polewa

  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/4 kostki margaryny

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:
I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki
II - 1 łyżkę kakao
III - kisiel wiśniowy
IV - 3 łyżki suchego maku
Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.
Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, galaretki rozpuścić w 3 szkl.wody.Dodać jabłka , rodzynki.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia,a następnie wylać na jedną cześć ciasta.Odstawić aż galaretka stężeje,następnie przykryć drugą częścią ciasta.
Śnieżkę ubić z 200 ml wody i cukrem, dodać żelatynę rozrobioną w 50 ml wody.Wymieszać , jak zacznie tężeć wylać na ciasto.Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką.






Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014

8 komentarzy :

  1. Bożenko ........ciasto niczym dzieło sztuki. Jeszcze takiego nie jadłam. na pewno skorzystam w przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny pomysł:) bardzo kolorowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękne !! cudo! koniecznie wypróbuję. ja polecam makowe z galaretką kiwi
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html

    OdpowiedzUsuń
  4. o jejku ale ciekawie :D przyznam że przez chwile pomyślałam ze tam jest makaron :D:D:D
    : )Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał! Mnóstwo pracy włożyłaś w to ciasto, ale widać zdumiewające efekty :) Ciekawe jak smakuje, zapewne prześwietnie. Od razu takie ciasto skojarzyło mi się z weselnymi wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny sposob na nadmiarowe bialka!
    Zdecydowanie poprosze!
    :)
    Milo, ze jestes w akcji mamowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.