Mini mazurki -jajko sadzone

Zapomniałam o.. moich mazurkach -tartinkach...wyglądem przypominające jajko sadzone..
Ciasto kruche:
  • 70 g tartych migdałów BackMit
  • 30 dkg mąki 
  • 90 g cukru pudru
  • 20 dkg miękkiej margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Pianka :
  • 4 białka
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sok z cytryny
  • barwnik żółty lub pomarańczowy 
  • bezbarwna polewa
Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto.

Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ubić razem.Odłożyć trochę białej masy piankowej i dodać barwnik, wymieszać.
Białą masę wyłożyć na wystudzone tartaletki, a na środek trochę masy żółtej.Zalać bezbarwną polewą i odstawić do lodówki do stężenia.



Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

Komentarze