niedziela, 6 kwietnia 2014

Krajanka z suszonymi morelami i orzechami

Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj..ja migdały zamieniłam na orzechy..ciasto było pyszne...taką krajanka możemy dowolnie udekorować i może nawet zastąpić mazurka...



Składniki (na prostokątne ciasto o wym. 20 x 30 cm)
Na spód:
  • 160 g mąki pszennej 
  • 40 g cukru 
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią 
  • 70 g masła 
  • 1 jajko 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
Na warstwę morelową:
  • 250 g suszonych moreli KRESTO 
  • 70 ml gorącej wody 
  • 30 ml likieru cointreau 
  • 15 g cukru 
  • 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak 
Na warstwę migdałową [orzechową]:
  • 3 jajka 
  • 90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit] 
  • 50 g cukru 
Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok.
Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze).
Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem.

Spód posmarować masą morelową.
Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową [ orzechową].
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min.
Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem.




Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

9 komentarzy :

  1. Pychota!
    Sięgam po kawałek...

    P.S. Bożenko,zapraszam do pieczenia chleba. Info na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała ta krajanka, super wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy http://katerina2804.blogspot.com/2014/04/nomonacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Very rich!!! I like your blog!
    would you like to follow each other? let me know...
    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń
  5. mam nadzieję, że został jeszcze kawałeczek, nieśmiało się pytam?
    aż ślinka cieknie na to cudo ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.