środa, 2 kwietnia 2014

Gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonej moreli

Po raz pierwszy miałam do czynienia z takimi morelami... są one słodsze i  dużo ciemniejsze niż te , które do tej pory używałam..Suszone morele można wykorzystać do ciast ..ale ja jedną paczkę tej moreli dodałam do gulaszu..i chyba pierwszy raz robiłam mięso z dodatkiem owoców...ale efekt był pyszny..dodatek przyprawy do gulaszu też podkreślił jego smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie.


Mięso pokroić w niewielką kostkę, posypać przyprawą i odstawić na parę minut. Na patelni na oleju zeszklić cebulę,, dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojone  morele i około szklanki wody, zagotować i wlać śmietankę. Wymieszać i dusić  pod przykryciem ,aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wodę, doprawić.Na koniec dodać koperek.





Na zdjęciu są dwa rodzaje suszonej moreli..i jak widać jest różnica..


Suszone morele HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy dwutlenku siarki (E220). Przypominają one w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.
Szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych.

Walory Zdrowotne

  • niska zawartość sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
  • wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
  • zawierają wapń wspomagający utrzymanie prawidłowego metabolizmu enegretycznego, funkcjonowania mięśni,
  • zawierają żelazo wspomagające produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, oraz pracę układu odpornościowego,
  • zawirają niacynę wspomagającą m.in. układ nerwowy, oraz pomagającą zachować zdrową skórę,
  • zawierają witaminę A, B2, B6, C i E
Jedna porcja (25g) zawiera:
kcal
76
4%
cukry
15,3g
17%
tłuszcz
0,3g
<1%
kw.tłn.
0,02g
<1%
błonnik
2,6g
10%
sód
0,003g
<1%
Wartość odżywczaw 100g produktuw porcji 25g produktu%GDA w porcji
Wartość energetyczna1271kJ/ 301kcal319kJ/ 76kcal4%
Białko5,4g1,4g3%
Węglowodany61,9g15,5g6%
Cukry61,3g15,3g17%
Tłuszcz1,2g0,3g<1%
Kwasy tł. nas.0,06g0,02g<1%
Błonnik10,3g2,6g10%
Sód0,013g0,003g<1%
Witaminy i składniki mineralneNa 100g
Witamina A1307µg
Beta-karoten7842µg
Niacyna4,85mg
Witamina C31,7mg
Witamina E3,03mg
Witamina B10,182mg
Witamina B20,303mg
Witamina B60,42mg
Potas1666mg
Wapń139mg
Kwas foliowy14,0µg
Fosfor127mg
Magnez42mg
Żelazo3,6mg
Cynk0,84mg
Miedź0,77mg
Mangan0,93mg
Jod2,7µg


Przyprawa do gulaszu to aromatyczna mieszanka nie tylko do gulaszu ale również do wszelkiego rodzaju farszy mięsnych czy sosów. Może służyć również jako marynata do mięs.
Skład:
  • sól
  • papryka słodka
  • czosnek
  • cukier
  • majeranek
  • kolendra
  • cząber
  • gorczyca
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • rozmaryn


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.