wtorek, 4 marca 2014

Naleśniki




Naleśniki..mało kiedy zdarza się , żebym robiła ponownie z tego samego przepisu..za każdym razem szukam nowego przepisu na ciasto....przepis podpatrzony u Arabeski,,smażone na naleśnikarce.
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  •  1 szkl. wody
  • 2 jajka (dodatkowo można dodać białko , które zostanie od nadzienia)
  • sól
  •  1-2 łyżki oleju
Mąkę wymieszać z mlekiem (dokładnie , żeby nie było grudek) - najlepiej robić to mikserem . Dodać jajka , sól i znowu wymieszać , czy raczej "roztrzepać". Wlać wodę , olej , wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta (nie za dużo) i smażyć , aż wierzch się zetnie , a dół odstanie od patelni (jeśli trwa to zbyt długo - trzeba sobie niestety pomóc łopatką). Przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz i usmażyć następną porcję , aż do wyczerpania ciasta. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 8 - 9 naleśników.
Jeśli używamy patelni teflonowej , to przed smażeniem w ogóle nie musimy jej smarować , czy polewać tłuszczem , a , jeśli inną , to wystarczy wlać trochę oleju tylko przed usmażeniem pierwszego placka (no chyba , że ciasto będzie uparcie przystawać do patelni , wtedy częściej) ;-) [ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym nie smarowałam]
Nadzienie:

  • około 30 dag sera białego
  •  cukier do smaku (ja daję kilka łyżek)
  •  1 żółtko
  •  kilka kropli aromatu śmietankowego (oczywiście może być inny , ulubiony)
Wszystkie składniki razem wymieszać (jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę śmietany). Smarować placki naleśnikowe zostawiając na brzegach ok. 3 - centymetrowy , nie posmarowany pasek. Boki założyć do środka , całość zwinąć od góry do dołu w rulonik. Na patelni rozgrzać olej , wkładać naleśniki łączeniem do dołu i smażyć z dwóch stron na rumiano.[ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym nie smarowałam]






6 komentarzy :

  1. Popatrz, a ja zawsze prawie z tego samego maminego przepisu, tylko mąki zmieniam :-) Eksperymentuję z pełnoziarnistą, gryczaną, ryżową.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pełen profesjonalizm ! ( naleśnikarka;) Pierwszy raz o tym słyszę, dziękuję za podpowiedź, zapewne to duże ułatwienie w przyrządzaniu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki z serem to moje ulubione! :)
    A co do naleśników to ja zawsze trzymam się tego samego przepisu hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniammmmm jak ja lubię nalesniki;) przeważnie ciasto robię dokładnie tak jak w tym przepisie:) wychodzą pyszne, delikatne i puszyste:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lepszych naleśników niż Pane Cakes to nie jadłam. Puszyste i nie ma się ich dosyć. Podaje przepis http://www.ciam.pl/desery/207986

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.