poniedziałek, 31 marca 2014

Mufinki z suszoną śliwką

Lubicie suszone owoce? bo ja tak...Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie śliwek..






  • 2 szkl. mąki 
  • 1 szkl. cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 150 g suszonych śliwek 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu 
  • 6 łyżek rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki mielonych orzechów 
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce.


Śliwki kalifornijskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe.
Śliwki kalifornijskie to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują też wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn.
Produkty HELIO Natura szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych.

Walory Zdrowotne

  • Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit,
  • niska zawartość sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
  • wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
  • zawierają potas wspomagający utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i funkcjonowania mięśni,
  • zawierają miedź wspomagającą układ nerwowy, odpornościowy, włosy oraz skórę,
  • zawierają witaminę B2, B6 oraz A wspomagającą m.in. prawidłowe widzenie
Jedna porcja (25g) zawiera:
kcal
71
4%
cukry
14,9g
17%
tłuszcz
0,3g
<1%
kw.tłn.
0,04g
<1%
błonnik
2,4g
10%
sód
0,008g
<1%
Wartość odżywczaw 100g produktuw porcji 30g produktu%GDA w porcji
Wartość energetyczna1191kJ/ 282kcal299kJ/ 71kcal4%
Białko3,5g0,9g2%
Węglowodany59,5g14,9g6%
Cukry59,5g14,9g17%
Tłuszcz1,2g0,3g<1%
Kwasy tł. nas.0,17g0,04g<1%
Błonnik9,4g2,4g10%
Sód0,03g0,008g<1%
Witaminy i składniki mineralneNa 100g
Witamina A15gµg
Witamina C5,6mg
Witamina E0,4mg
Witamina B10,081mg
Witamina B20,36mg
Witamina B60,24 mg
Niacyna1,63mg
Kwas foliowy4,0µg
Betakaroten925µg
Potas804mg
Wapń72mg
Fosfor91mg
Magnez36mg
Żelazo1,5mg
Cynk0,65mg
Miedź0,42mg
Mangan0,2mg
Jod1,0µg




1 komentarz :

  1. świetny pomysł:) z pewnością babeczki wyszły pyszne! ja ostatnio piekłam kruche ciasteczka z suszonymi owocami i przyznam, że w smaku wyszły.. genialne:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.