Tą mielonkę robiłam już jakiś czas temu...była pyszna...ilość mięsa i przypraw wedle gustu i pojemności szynkowaru..
Mięso pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami , przełożyć do szynkowaru. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 90 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
zjadłabym ... pięknie wygląda :) Pomyślę chyba o zakupie szynkowaru . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWarto kupić taki szynkowar..polecam.
UsuńMoja ulubiona mielonka - takie mięsko to mogę jeść dzień w dzień ;) Smaku m narobiłaś będę musiał ja zrobić ;)
OdpowiedzUsuńMoi domownicy też taką lubią..
UsuńBardzo smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuńzjadłabym taką:D
OdpowiedzUsuńOj ..na pewno ..by posmakowała..
Usuńszkoda, że nie podałaś ilości poszczególnych składników :(
OdpowiedzUsuńNapisałam na początku postu, że ilość przypraw wedle gustu...ja zazwyczaj robię wszystko " na oko"..a ilość mięsa zależy od pojemności szynkowaru...
Usuńheja. nie mam za bardzo czasu i mozliwosci zrobic takiej mielonki. nie wiecie czy jest opcja kupic dobrej jakosci taka mielonke w sklepie??
OdpowiedzUsuńDomowa mielonka jest bez żadnych konserwantów i tym podobnych dodatków..
UsuńWiadomo :) tylko, że w hipermarketach pojawiły się teraz produkty "bez E". Może to jest jakaś alternatywa dla tych domowych? Sama nie próbowałam to nie oceniam
OdpowiedzUsuń