sobota, 7 grudnia 2013

Golonka po chłopsku

Golonka w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie lubi tłustych mies, może usunąć nadmiar tych tłustości z golonki..U mnie oczywiście golonka robiona w szynkowarze..a przyprawy..wszystko zależy od wielkości golonki i własnego gustu i smaku..ja akurat miałam przyprawę typowo do golonki i ją wykorzystałam ..a ta przyprawa to Golonko po chłopsku.

Z golonki usunąć kość [w razie potrzeby usunąć nadmiar tłustych kawałków].Całość natrzeć peklosolą i przyprawą do golonki .Zwinąć i przełożyć do szynkowaru.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przełożyć do szynkowaru, zamknąć.Odstawić ponownie do lodówki.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 3- 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].

6 komentarzy :

  1. Dobrze, że moje chłopaki tego nie widzą, bo by mi nie dali spokoju dopóki bym nie zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszna! Jestem zawsze pełna podziwu dla tych, którzy w domu "wytwarzają" takie "wędliniarskie" cuda. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest naprawdę wspaniałe. Nareszcie dobre jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała potrawa. Nareszcie prawdziwe jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała potrawa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.