- pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe drobiowe
- mięso wieprzowe np.z łopatki
- 2 łyżeczki soli peklującej
- przyprawa Rozkoszna
- 2-3 łyżeczki żelatyny
Mięso drobiowe i wieprzowe pokroić w kostkę, dodać przyprawy [ja najpierw pokroiłam w kostkę, a potem przez chwilę użyłam robota z końcówkami -nożami] i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do szynkowara i zamknąć , a następnie wstawić lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 2 godziny od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
domowa najlepsza:)
OdpowiedzUsuńZgadza się..
UsuńWitam. Super blog i przepisy, będę z nich napewno korzystać :) U mnie dopiero poczatki ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWitam...dziękuję za miłe słowa...a u Ciebie też pyszności...pozdrawiam..
UsuńWitam mam zamiar kupic ten szynkowar mogłabys podać ile wynosi miara mięsa użyta mielonka wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńWitam..trudno mi powiedziec, bo mięsa nie ważyłam..ale ten szynkowar jest o pojemności 1500 g..i mięsa wkładamy około 1300 -1350 gram..Na zdjęciu w przepisie na boczek pokazałam ile waży już po gotowaniu...bo przed gotowaniem zapomniałam zważyć...http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/11/1560-boczek-prasowany.html
Usuń