Przejdź do głównej zawartości
Mufinki z sodą i na drożdżach ... takich jeszcze nie robiłam...i musiałam wypróbować, a pomysł na takie połączenie znalazłam tutaj..Mufinki były pyszne..ale jak dla mnie za słodkie...a może to dlatego, że zamiast musu z jabłka dałam dżem malinowy..Ta porcja ciasta wystarcza na 9 mufinek..więc jak ktoś chce zrobić więcej lub mniej to trza zmienić proporcje..ja oczywiście zrobiłam z większej porcji..
- 120 g mąki pszennej
- 75 g miodu
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 50 g orzechów włoskich
- 150 g musu jabłkowego
- 20 g drożdży
- 1 łyżka kardamonu
- kilka kropli olejku arakowego
- 10 ml oleju
Miód, cukier puder, olej, olejek arakowy, sodę i kardamon podgrzać na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelać do miski, dodać mus jabłkowy (zrobiony z 1 jabłka) i wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Na końcu dodać mąkę i pokrojone orzechy i dokładnie zmiksować [ mieszałam łyżką].Napełnić ciastem foremki na muffinki i zostawić na godzinę [ u mnie tylko 20 minut]do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuffinki to jedne z moich ulubionych przekąsek;)
OdpowiedzUsuń