- 500 g mąki
- 2 łyżki miodu [ miodowej lawendy ]
- 5 łyżek ciepłej wody
- 30 g drożdży
- 100 mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- jajko do posmarowania
- mak, czarnuszka, mielone migdały
Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać migdałami i cukrem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać migdałami i cukrem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rogaliki dołączam do listopadowej listy Wisełki: "Na zakwasie i na drożdżach".
Wyglądają na smaczne..
OdpowiedzUsuńI takie są.
Usuńpięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNo jak dziecko się zaparło, że musi być ten, a nie inny przepis, to znaczy, że naprawdę są boskie :)
OdpowiedzUsuńOj..to już panna [prawie 19 lat] a nie dziecko..no w sumie też dziecko..a rogaliki pyszne to fakt..
Usuńna miodzie najlepsze!
OdpowiedzUsuńZgadza się..
Usuńwspaniale wyglądają i pewnie smakują niesamowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję...były smaaaczne...
Usuń