Pyszne i proste [ bez użycia miksera] do zrobienia, pomysł podpatrzony w Małej Cukierence..ja dodatkowo przełożyłam bitą śmietaną [ ale to nie jest konieczne] .. u mnie z braku maślanki i czekolady [ ktoś mi ją podkradł haha] dałam jogurt naturalny i zrobiłam polewę..no i ja zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm.
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 250g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 200g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200ml oleju
- 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego]
- 3 jajka lekko ubite widelcem
- 150g mlecznej czekolady albo polewa:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 1/4 kostki margaryny
- kolorowa posypka cukrowa
- śmietana+cukier
Składniki sypkie wymieszać w jednej misce,a w drugiej misce mokre.Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić na połowę i przełożyć ubitą śmietaną z cukrem.
Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.
Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.
Muszę wypróbować, a tym czasem zapraszam do mnie na brownie w nowej odsłonie:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo...a ja zaraz wpadam na brownie..
Usuńna pewno smaczne ;D
OdpowiedzUsuńOczywiście...
UsuńUwielbiam ciasta czekoladowe;)
OdpowiedzUsuńJa też,,,
UsuńOddawaj całe:)Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńKawałek jeszcze został..zapraszam..
UsuńSuper blog, można sie ciekawych rzeczy dowiedziec ; )
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga : http://sopelek18.blogspot.com/
Dziękuję..za zaproszenie również...pozdrawiam.
UsuńFajne,szybkie ciasto Bożenko i wygląda na wilgotne-zapisuję na "zaś".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Szybkie to fakt.i smaczne..no i zgadza się jest wilgotne..i nie konieczne przekładanie...ale moje było strasznie wysokie, więc przełożyłam bitą śmietaną..pycha..polecam..Pozdrawiam również ..
UsuńDziękuję za zaproszenie..byłam , widziałam...piękne zdjęcia robisz.
OdpowiedzUsuń