środa, 16 października 2013

Zawijaski z kiełbasą i różowym sosem

Przepis na te zawijaski znalazłam w swoich karteluszkach...I jak to u mnie czasem bywa ..coś musi się przydarzyć..tak było i tym razem...mąkę wsypałam do miski postawionej na wagę...no i było za mało..wyjęłam kolejną torebkę mąki z szafki..i zaczęłam dosypywać mąkę do odpowiedniej wagi..ale zbytnio nie przyglądałam się na zawartość ..aż tu nagle patrzę.. żółta mąka...jaki czort? ano taki, że zamiast zwykłej mąki wzięłam mąkę kukurydzianą...no i cóż...skoro już mąka wsypana...zaczęłam zagniatać ciasto..i pomyślałam co będzie..to będzie...a na koniec były pyszne zawijaski...a do tego pyszny sosik..[ to już mój dodatek ]..a sosik jest różowy..no.. na zdjęciu może za bardzo tego nie widać..ale wpis dodaję do Różowego Tygodnia 2013.

  • 25 g drożdży suszonych
  • 25 g mleka w proszku
  • 50 dkg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłej wody


  • plasterki kiełbasy, szynki itp


  • jajko 
  • 2 łyżki wody


  • majonez
  • ketchup
  • czosnek

W głębokim naczyniu rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie powoli dodawać przesianą część mąki [375 g], cały czas mieszając. Do drugiego naczynia wbić  jajko i dodać roztopione masło, sól oraz resztę mąki. Wszystko połączyć z przygotowaną mieszanką. Zagnieść ciasto przez około 8 min. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować je i pokroić na prostokąty.Plasterki szynki [ kiełbasy]podzielić na kawałki wielkości prostokątów z ciasta. Każdy plasterek szynki położyć na cieście i zrolować, tworząc zawijaski. Ułożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp.210 st C. Roztrzepać jajko, dodać 2 łyżki wody i  posmarować zawijaski przy pomocy pędzelka. Piec przez około 25 minut. 

Sos:
czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i ketchup i wymieszać.













8 komentarzy :

  1. Ale super.Proste i pewnie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak..mimo mojej wpadki z mąką i tak były smaczne..

      Usuń
  2. uwielbiam takie smaki i klimaty, muszę koniecznie spróbować przepisu :) ale bym sobie teraz przekąsiła takie dwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj...mnie ten przepis kusił od dawna..aż w końcu przyszła i na niego kolej..

      Usuń
  3. Pierwszy raz w życiu weszłam na Pani blog szukając inspiracji na dzisiejszą kolację. Z braku kiełbasy zawijaski zrobiłam z szynką. Może nie wyglądały tak smakowicie jak na Pani zdjęciach ale smakowały rewelacyjnie. DZIĘKUJĘ za tę inspirację. Pewnie wpadnę tu znowu za kilka dni. Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow...nie spodziewałam się, że ktoś tak szybko skorzysta z przepisu..w oryginale była szynka..a ja zrobiłam z kiełbasą..Wygląd nieważny..ważne aby smakowało...zapraszam ponownie..i pozdrawiam. Jestem Bożena ..bez Pani..

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.