Przepis na takie wykorzystanie cukinii znalazłam tutaj:
- 1 kg cukinii obranej i bez miąższu
- 150 g cukru
- 50 g czekolady deserowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Cukinię zetrzeć na tarce , przełożyć do garnka lub na patelnię. Smażyć kilka minut , następnie dodać cukier i wymieszać. Zagotować,zmniejszyć trochę ogień i gotować do momentu aż sok odparuje- będzie to trochę trwało, ok. 20 minut.Po tym czasie dodać ekstrakt, kakao i czekoladę deserową (podzieloną na kawałki). Mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut .
mmusi byc smaczne:)
OdpowiedzUsuńOj ..tak..smaczne..
UsuńCiekawa jestem, czy by mi zasmakowało ;)
OdpowiedzUsuńMusisz zrobić i wtedy się dowiesz...
Usuńwww.anielskieprzysmaki.pl-ale Pani zdolna jest takie pyszności.Z chęcia kupiłabym słoiczek tej i poprzedniej:)Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńWow...Pani Moniko..Dziękuję za miłe słowa...Ja nie sprzedaję swoich przetworów, ale mogę sprezentować..tylko nie wiem gdzie....
UsuńDopiero rozpoczynam swoją przygodę z przetworami. Lubię czekoladę, więc postanowiłam skorzystać z tego przepisu. Wyszło prze-pysz-ne ! Mam tylko jedno pytanie - jaka powinna być konsystencja przed włożeniem do słoika?
OdpowiedzUsuń