Chleb sitkowy

Kolejny pyszny chlebek z gotowej mieszanki, którą można kupić u p.Adama, który prowadzi dwa sklepy Chleb na zdrowie i Wypiekacz ..Takie mieszanki to super sprawa...polecam..


Sposób przygotowania w piekarniku:
  1. Wlać wodę[400g/30oC]
  2.  Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[mieszanie]
  3. Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[leżakowanie]
  4. Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [50-90 minut] -[garowanie]
  5. Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą wodą przez 5 sekund -[parowanie]
  6. Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 mniuty]-wypiek
Sposób przygotowania w wypiekaczu:
  1. Wlać wodę do wypiekacza [370/30oC]
  2. Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy.
  3. Ważne: w trakcie mieszania pomagać drewnianą łopatką tak aby ciasto było jednolicie wymieszane.


Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka mąki [mąka żytnia sitkowa  t 1400, mąka pszenna t 750, naturalny kwas  żytni, sól].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....





Komentarze