Fajna nazwa...a to kotlety z dodatkiem pomidorów..pierwszy raz takie robiłam..polecam..Przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska..i cytuję przepis w całości z książki..
- 50 dag mielonego mięsa (drobiowe,mieszane)
- 1-2 cebule
- 4 średnie pomidory
- duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,natka pietruszki, oregano, tymianek,szczypiorek)
- 2 jajka
- 2 łyżki przesianej mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
- sól, pieprz
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
- warzywna przyprawa typu vegeta
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy . Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną zieleniną, dodać do cebuli i dusić do miękkości. Mięso wymieszać z uduszonymi pomidorami, dodać jajka i mąkę (jeśli masa okazałaby się zbyt
rzadka, można dodać trochę tartej bułki). Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Formować niewielkie kulki, obtaczać w tartej bułce [ nie obtaczałam]i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Jeśli dysponujemy jedynie zwykłą patelnią, należy pulpeciki nieco spłaszczyć i smażyć z obu stron.
Wersja dla wegetarian
W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić proteiną sojową, uprzednio namoczoną w esencjonalnym rosole z kostki i po napęcznieniu odciśniętą.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Rzeczywiście brzmi ciekawie. Lubię takie urozmaicone mielone!
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie urozmaicone mielone, a te były pyszne..
UsuńŚwietne,uwielbiam kotlety mielone,nigdy bym nie wpadła na to,by zrobić je z dodatkiem świeżych pomidorów, to kolejny przepis z tego bloga,który mam ogromną ochotę wypróbować,a już mi się sporo przepisów stąd uzbierało,zastanawiam się tylko,kiedy ja to wszystko ugotuję,co stąd wypatrzyłam i na co mam ogromną chęć.
OdpowiedzUsuńMiło mi , że masz chęć wypróbować przepisy z mojego bloga..ja mam sporo też różnych zapisanych przepisów ..i czekają w kolejce do wypróbowania...a kolejka ciągle się wydłuża..
UsuńWiesz, że lubię wszelkie mielone, ale o takich z dodatkiem pomidorów nawet bym nie pomyślała. Wspaniały przepis dodałaś do mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńJa też nie pomyślałabym..pomysł zaczerpnęłam z książki..polecam...
UsuńBardzo sympatyczna nazwa "pupulki", nie znałam jej.
OdpowiedzUsuńJa lubię dodawać różności do mięsa mielonego, ale jeszcze pomidorów nie dawałam.
Pozdrawiam :)
Spróbuj , a na pewno nie pożałujesz ..Pozdrawiam..
Usuń