Przejdź do głównej zawartości
Przepis na te pyszne ogórki znalazłam w gazetce Przyślij Przepis , ale jest on również tutaj.
- 4 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 2 szkl.octu
- 5 szkl.wody
- 3 szkl.cukru
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- koper
- gorczyca
- natka pietruszki [nie dałam]
- 3 łyżki soli
Ogórki umyć i nieobrane pokroić w plastry (około 1,5-2 cm grubości).Posolić i pozostawić na 2 godziny.Cebulę obrać i pokroić w plastry, posolić i pozostawić również na 2 godziny w osobnym naczyniu.[u mnie ogórki razem z cebulą ].Ocet,wodę, sól, cukier i przyprawę do grilla zagotować.Do wyparzonych wcześniej słoików na spód włożyć koper [zapomniałam i dałam na wierzch] . Włożyć ogórki z cebulą.Do każdego słoika wsypać po jednej łyżce gorczycy i zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygną. Nie pasteryzować.
Swego czasu mój teść takie robił. Były pyszne!
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz..i na pewno nie ostatni..dziś znów trochę jeszcze zrobię..
UsuńRobię ogórki z przyprawą gyros, ale w całości i muszę przyznać, że wychodzą bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńZ przyprawą gyros jeszcze nie robiłam..
UsuńWitam właśnie dziś robie te pyszne koreczki ,pozdrawiam robię co roku wszystkim smakują
OdpowiedzUsuń