wtorek, 23 lipca 2013

Francuski chleb saveur



Zapraszam na kolejny chlebek z gotowej mieszanki, którą można dostać w sklepach internetowych: Chleb na zdrowie i Wypiekacz..Niestety zdjęcia głównego brak..chlebek robiłam późnym wieczorem i po upieczeniu zapomniałam zrobić zdjęcia..rano zaspana poszłam do pracy [i  nie zdążyłam zrobić]..a po powrocie z pracy ..został mi tylko mały kawałeczek chleba do spróbowania...ale to oznacza, że chleb smakował moim gościom..

Sposób przygotowania w piekarniku:
  1. Wlać wodę[330g/18oC]
  2.  Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[mieszanie]
  3. Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto do lodówki pod przykryciem na 4 godziny  -[leżakowanie]
  4. Po 4 godzinach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [60-120 minut] -[garowanie]
  5. Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą wodą przez 5 sekund -[parowanie]
  6. Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 mniuty]-wypiek
Sposób przygotowania w wypiekaczu:
  1. Wlać wodę do wypiekacza [320/18oC]
  2. Dodać zawartość obu torebek i ustawić program "tylko mieszanie" 20 minut.
  3. Po mieszaniu wstawić puszyste ciasto wraz z pojemnikiem do lodówki na 4 do max 12 godzin.
  4. Po tym czasie zimnego leżakowania przestawić ciasto z lodówki w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [1- 2 godziny]
  5. Wstawić pojemnik z ciastem do wypiekacza i ustawić program "tylko wypiek"
Ważne:Bezwzględnie nigdy nie mieszać zimnego ciasta po czasie leżakowania



Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka mąki [mąka pszenna t 500, , naturalny suszony kwas pszeniczny, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....i cóż..wystarczy obie torebki wsypać albo do automatu albo wyrabiać ręcznie.




1 komentarz :

  1. szkoda, że nie udało się zrobić ostatecznego efektu, bardzo mnie ciekawi jak Ci wyszedł chlebek:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.