Ten sos robiłam specjalnie do naleśników..ale nada się on do różnego rodzaju deserów, lodów..a także do podjadania..Mój sos wyszedł ciut za gęsty..tzn.od razu był dobry, ale po jakimś czasie jeszcze zgęstnieje..więc trza uważać..Ja robiłam w między czasie kilka rzeczy na raz [smażyłam naleśniki, obierałam jabłka] i po prostu nie dopilnowałam...
Ja robiłam z brązowego cukru , ale oryginalny przepis podaje dwie propozycje..
- 10 dkg brązowego cukru
- 5 dkg masła
- 1/2 szkl.wody
- 10 dkg białego cukru
- 2 łyżki karmelu
- 5 dkg masła
- 1/2 szkl.wody
Cukier, masło i wodę włożyć do garnka.Podgrzewać, mieszając,aż cukier się rozpuści.Zwiększyć ogień i zagotować.Gotować [ mieszając] do uzyskania konsystencji syropu [około 5 minut].Ostudzić.
Smakowite :) zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńI jak efekt?
UsuńSos Toffi idealny na ciasto :). Polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńJa też polecam..
Usuń