Sos toffi

Ten sos robiłam specjalnie do naleśników..ale nada się on do różnego rodzaju deserów, lodów..a także do podjadania..Mój sos wyszedł ciut za gęsty..tzn.od razu był dobry, ale po jakimś czasie jeszcze zgęstnieje..więc trza uważać..Ja robiłam w między czasie  kilka rzeczy na raz [smażyłam naleśniki, obierałam jabłka] i po prostu nie dopilnowałam...


Ja robiłam z brązowego cukru , ale oryginalny przepis podaje dwie propozycje..
lub
  • 10 dkg białego cukru 
  • 2 łyżki karmelu
  • 5 dkg masła
  • 1/2 szkl.wody

Cukier, masło i wodę włożyć do garnka.Podgrzewać, mieszając,aż cukier się rozpuści.Zwiększyć ogień i zagotować.Gotować [ mieszając] do uzyskania konsystencji syropu [około 5 minut].Ostudzić.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.