Kotlety schabowe marynowane wg M.Kuronia

Kotlety schabowe marynowane robiłam już wcześniej..te są też marynowane , ale ciut inaczej ..też były smaczne..mięsko z takiej marynaty jest soczyste, mięciutkie..polecam..Przepis na te pyszne kotlety są według  Macieja Kuronia.

  • 1 kg schabu środkowego
  • 2 jaja
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki (ok. 0.5 szkl.)
  •  1 szkl. tartej bułki Oleofarm
  • sól, pieprz
Mięso pokroić na 2 - 3 cm kotlety. Zbić kotlety z obu stron. Utrzeć sól z czosnkiem i odrobiną majeranku oraz pieprzu. Wysmarować kotlety z obu stron. Następnie włożyć je do szklanego lub kamiennego naczynia i zalać mlekiem.Wstawić do lodówki na co najmniej  24 godziny. Po upływie doby odcedzić kotlety i odstawić. Do odcedzonego mleka wbić jaja i ubić trzepaczką. Kotlety obtaczać najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajach, a na końcu w tartej bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Komentarze