sobota, 29 czerwca 2013

Jogurtowo-truskawkowe mufinki z migdałową kruszonką

Ostatnio coś sporo robię mufinek..
Sezon na truskawki u mnie już prawie się kończy..ale jeszcze zdążyłam zrobić mufinki..a w lodówce zastyga jeszcze deser z truskawkami..


  • 2,5 szkl.mąki
  • 1/2 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl.oleju np.rzepakowego
  • 2 małe jogurty truskawkowe[ po 115g]
  • kilka truskawek
kruszonka
  • 6 dkg masła
  • 6 dkg mąki
  • 2-3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Kruszonka: chłodne masło pokroić na kawałki, dodać cukier, płatki i migdały oraz mąkę. Zagnieść. Jeśli konsystencja będzie tego wymagała można dodać mąki lub masła. Wstawić na chwilę do lodówki.

Suche składniki wymieszać z jednej misce,a mokre w drugiej.Suchą mieszankę wsypać do mokrej i wymieszać tylko tyle, żeby się wszystko połączyło. Nałożyć połowę ciasta do foremek na muffinki , powkładać do każdej foremki kilka kawałków truskawek i przykryć pozostałą częścią ciasta.Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 minu
t.
Truskawkowy zawrót głowy 2013Owoce z sadu i dzialki

6 komentarzy :

  1. Zazdroszczę tym, dla których to zrobiłaś :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm... pychotka, ale niestety nie obiadowa...

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pięknie :)

    http://biuroimago.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.