Brioszki paryskie -nadziewane



Brioszki piekłam już kilka razy, ale takie po raz pierwszy...pomysł z dodaniem dżemu podpatrzyłam gdzieś w necie..ja zamiast dżemu zrobiłam nadzienie takie samo jak do drożdżówek...nadzienia było ciut za dużo..ale i tak zostało zjedzone...
  • 50 dkg mąki 
  • 4 łyżki cukru 
  • 20 dkg stopionej i ostudzonej margaryny 
  • 1 szkl. mleka 
  • 3 jaja 
  • szczypta soli 
  • 5 dkg drożdży 
nadzienie
  • 50 dkg rabarbaru 
  • 20 dkg truskawek 
  • 1 kisiel truskawkowy [ cytrynowy] 
  • szczypta soli 
  • 3/4 szkl.cukru 

Rabarbar pokroić w mniejsze części ,dodać szczyptę soli i cukier według własnego smaku ,zagotować i dosłownie chwilkę pogotować do gorącego wsypać kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki, jak kisiel się połączy z sokiem dodać truskawki .

Z drożdży, 1 łyżki cukru, 1/2 szkl.mleka, 1/2 szkl.mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odchodzić od ręki. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie zrobić wałek, podzielić na równe plastry i uformować bułeczki [trochę ciasta zostawić na wycięcie przykrywek].Bułeczki włożyć do wysmarowanych foremek na muffiny. Za pomocą kieliszka [ maczanego w mące] zrobić w każdej dołek i wkładać po łyżeczce nadzienia.Pozostałe ciasto rozwałkować na 1 cm. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na zagłębieniach z dżemem.Odstawić do wyrośnięcia . Gdy brioszki trochę podrosną posmarować jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 minut do chwili,aż ładnie się zarumienią, a patyczek po nakłuciu będzie suchy.





Truskawkowy zawrót głowy 2013Akcja rabarbar - IV edycjaOwoce z sadu i dzialki

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.