- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- 50 dkg mąki
- 1/2 szkl.cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 12,5 dkg margaryny
- 1 szkl.mleka
- 5 dkg drożdży
- szczypta soli
- 50 dkg rabarbaru
- 20 dkg truskawek
- 1 kisiel truskawkowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl.cukru
- jajko
- 12 dkg masła
- 12. 5 dkg mąki
- 6-7 łyżek cukru
- opakowanie owsianki Malina-żurawina Kupiec (50 g)
Kruszonka: chłodne masło pokroić na kawałki, dodać cukier, owsiankę (proszek) oraz mąkę. Zagnieść. Jeśli konsystencja będzie tego wymagała można dodać mąki lub masła. Wstawić na chwilę do lodówki.W letnim mleku rozetrzeć drożdże ,dodać po 1 łyżce cukru i mąki,odstawić do podrośnięcia. W misce utrzeć miękką margarynę z cukrem i cukrem waniliowym,dodać jajko,mąkę,szczyptę soli i podrośnięte drożdże ,zagnieść ciasto i odstawić do podrośnięcia. [ja posłużyłam się automatem do chleba].Rabarbar pokroić w mniejsze części ,dodać szczyptę soli i cukier według własnego smaku ,zagotować i dosłownie chwilkę pogotować do gorącego wsypać kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki, jak kisiel się połączy z sokiem dodać truskawki . Wyrośnięte ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie.Posmarować jajkiem i wgłębienie napełnić nadzieniem, posypać kruszonką . Piec około 20-25 min nagrzanym piekarniku do 190 stopni.
Witaj, wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog Award:-), pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA bułeczki wyglądają pysznie, idealne do kawy
Mniam! Takie przepyszne drożdżówki! Najlepsze właśnie ze szklanką mleka ;) Pozdrawiam i zapraszam do udziału w moim konkursie na profilu Kulinarne Inspiracje na Fb :)
OdpowiedzUsuńPyszne drożdżóweczki, z owocami najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńlubię domowe drożdżowy, pycha! Ściskam, dziękuję za Twój udział w akcji rabarbarowej:)
OdpowiedzUsuń