sobota, 22 czerwca 2013

Frużelina truskawkowa

Przepis na taką pyszną frużelinę znalazłam tutaj. Polecam...ja na pewno zrobię jeszcze...bo z tej porcji to jak na moich smakoszy to będzie ciut za mało..

  •  2 kg truskawek - bardzo dojrzałych
  • 40 dkg cukru trzcinowego lub białego [ilość cukru można dać według siebie]
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody
Truskawki umyć, odszypułkować.Połowę pokroić na pół, drugą połowę na ćwiartki.Połówki truskawek i cukier gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.Następnie dodać resztę truskawek i pogotować około 5 minut już na większym ogniu, cały czas mieszając, dodać dokładnie rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i całość zagotować [cały czas mieszając].Całość ma mieć kisielowatą konsystencję.Gorące nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały.


4 komentarze :

  1. Ale pycha, nigdy nie wiedziałam, jak się frużelinę robi, a uwielbiam <3 Z pewnością zrobię !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam pierwszy [ i nie ostatni] raz..i też wcześniej nie wiedziałam jak ją się robi.

      Usuń
  2. czegoś takiego jeszcze nie jadłam, ale jak z truskawek to na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne,że smaczne...mąż przed chwilką zjadł całą zawartość słoiczka.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.