Widząc dziś rogaliki u Darii naszła mnie straszna ochota na nie.. zaciekawił mnie również jej przepis [ z mąki żytniej] ale , że miałam mało czasu wynalazłam przepis na rogaliki bez zagniatania i wyrastania... Evenka wzięła przepis z torebki po cukrze waniliowym ..no a ja od niej..rogaliki robi się naprawdę szybko i są smaczne...u mnie z kremem czekoladowym..pycha..a rogaliki Darii wypróbuję na pewno..
- 50 dkg mąki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 25 dkg margaryny
- 1 jajko
- 10 dkg świeżych drożdży
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- marmolada lub krem czekoladowy do nadziewania
Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania - od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika.
Ooo, no proszę! Nie spodziewałam się, że kogoś zainspiruję! :) Cieszę się, że moje rogaliki, mimo swojego marnego wyglądu, jakoś Cię zainteresowały! :) Jestem pewna, że według Twojego przepisu wychodzą nawet lepsze :)
OdpowiedzUsuńhttp://dariawkuchni.blogspot.com/