poniedziałek, 20 maja 2013

Flaczki

Mój mąż uwielbia flaczki...gotowe flaczki można kupić w sklepie...można również kupić suche flaki gotowe do gotowania..ale najlepsze są takie jak od początku do końca zrobi się samemu..w przepisie nie będę rozpisywać się jak się to dokładnie .....najpierw "kindziuk" [u nas tak się mówi] trzeba porządnie wyczyścić , ugotować wraz z przyprawami ..kilkakrotnie zmieniając wodę...a jak już będzie miękki wtedy trzeba pokroić na cienkie paseczki...i już mamy prawie gotowe flaczki....


Gotowe flaki zalać wodą i gotować kilka minut.Odcedzić i zalać bulionem wołowym , dodać pokrojone warzywa, przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec gotowania dodać czosnek i doprawić w razie potrzeby.

2 komentarze :

  1. bardzo lubię to danie, w dzieciństwie odstraszała mnie nazwa ale na szczęście przekonałam się, że jednak jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje córki też czasem tak mają..nazwa odstrasza..ale później okazuje się..że nie taki diabeł straszy haha..

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.