Jakiś czas temu dzięki uprzejmości Durszlaka dostałam galaretki Winiary..miałam w zanadrzu kilka pomysłów na jej wykorzystanie, ale jakoś brak czasu i weny nie pozwolił mi na ich wykorzystanie w taki sposób jaki chciałabym..ale jeszcze galaretki zostały ..więc jeszcze coś na pewno zrobię..a teraz zapraszam na lekki deser na lekko słonym spodzie..z krakersów..Radzę albo zmniejszyć trochę proporcje albo zrobić to w większej blaszce..moja tortownica okazała się ciut za mała..i zabrakło miejsca na ostatnią galaretkę..zastygniętą już galaretkę rozdrobniłam widelcem i wyłożyłam na piankę..
- 2 łyżki masła
- 1 paczka krakersów
- 2 litry mleka
- 4 galaretki WINIARY o smaku Blue Curacao, Mojito, Piña Colada, Pink Margarita
- 50 g żelatyny
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- owoce [ u mnie mrożone maliny]
Krakersy pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem, wyłożyć na spód tortownicy.Odstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić ,każdą osobno w 1 szkl,wrzątku.Wylać na talerze i odstawić do stężenia, następnie 3 galaretki kroimy w kostkę.
Trochę mleka odlać do rozpuszczenia żelatyny, a resztę zagotować z cukrami. Żelatynę rozpuścić w mleku i wlać do zagotowanego i lekko ostudzonego mleka.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie wymieszać z pokrojonymi galaretkami , owocami i wlać do tortownicy wyłożonej pokruszonymi krakersami . Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, polać ostatnią teżęjącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Uwielbiam takie połączenie z mlekiem/śmietaną galaretek ;)
OdpowiedzUsuńSuper...ja też takie lubię..
UsuńW sam raz na gorace dni :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się..
Usuńlekkie na lato - musi być pyszne! p.s. chyba wkradł się chochlik do przepisu, w składnikach jest 2 razy napisane 2 litry mleka;)
OdpowiedzUsuńOj tak..było pyszne..a chochlik wkradł się...już zlikwidowałam 2 l mleka...dzięki za zwrócenie uwagi..
Usuń