poniedziałek, 13 maja 2013

Krokieciki gryczane


Coś bezmięsnego..krokieciki-kotleciki z kaszy gryczanej..przepis podpatrzony w książce Kuchnia Polska..a do krokiecików sos grzybowy Winiary.

  • 30 dag kaszy gryczanej Kupiec
  • 2 kapelusze suszonych grzybów
  • 3 dag sera tylżyckiego [nie dałam]
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tartej bułki 
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
Grzyby namoczyć, po 2 godz. odcedzić i posiekać. Kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i ostudzić. Do kaszy dodać jajka, grzyby, posiekany koperek, ser starty na tarce i zesmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszać na jednolitą masę. Formować wałeczki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rumiano. Podawać z dowolnym sosem , u mnie z sosem grzybowym Winiary.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Z książką w kuchni zaproszenie
UDOSTĘPNIJ TEN POST

8 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..już dodałam przepis do akcji..

      Usuń
  3. Uwielbiam takie krokieciki, mniam.
    Pozdrawiam Bożenko, buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam niczego z kaszy gryczanej, czas to zmienić, krokieciki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję...ja robiłam nawet ciasto z kaszy gryczanej..

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Drukowanie

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.