Risotto z szafranem



Pyszne risotto...z dodatkiem szafranu..który nadał smaku i pięknego koloru..
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki suszu warzywnego
  • 15 dkg polędwicy drobiowej
  • 3 saszetki ryżu
  • 1/2 szkl wina białego wytrawnego
  • kostka rosołowa
  • około 1 l wody
  • kilka nitek szafranu
  • sól, pieprz
Na patelni rozpuścić masło i zeszkilć pokrojoną w kostkę cebulę.Dodac pokrojoną polędwicę drobiową i susz warzywny oraz ryż.Wymieszać i chwilę razem podsmażyć.Wląć wino i gotować mieszając, póki wino nie odparuje. Do ryżu dodać kilka nitek szafranu i dolewać po łyżce wazowej bulion [ kostkę rozpuszczoną w w wodzie].Doprawic do smaku i gotować do miękkości ryżu.

Komentarze