Przejdź do głównej zawartości
Ciasto z masą budyniową i posypką kokosową
Pyszne ciasto zrobione przez moją siostrę ..ona zrobiła..a my zjedliśmy ze smakiem....i musiałam poprosić ją o przepis..
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1,5 szk. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy
- 1 l mleka
- 1 szkl.mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 kostki margaryny
Posypka kokosowa
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru
- 10 dkg wiórków kokosowych
Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp.180°C.Wystudzony biszkopt przekroić na połowę.Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń.Margarynę utrzeć i ucierając dodawać ostudzony budyń.Na patelni roztopić masło,dodać cukier i wiórki kokosowe.Mieszając drewnianą łyżką smażyć na niewielkim ogniu. Smażyć aż posypka będzie złotawego koloru.Przełożyć na talerzyk całkowitego ostudzenia.Przekrojony biszkopt przełożyć masą budyniową,Na wierchu też ma być masa budyniowa, posypać uprażonym kokosem lekko wciskając go w krem.
Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Chętnie wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu siostry..
Usuńteż mam przepis na to ciasto, bardzo smaczne jest:)
OdpowiedzUsuńMi też posmakowało..
Usuńpięknie wyszło :) Bardzo lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńBardzo łatwe i smacze, widać po składnikach :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się..
UsuńWypróbuje i napisze.
OdpowiedzUsuńCzekam więc na info..
Usuńupiekłam.nie wiem kiedy zniknęło z blachy. rewelacja
OdpowiedzUsuńpyszne i mało pracochłonne.rewelacja
OdpowiedzUsuńWitam,biszkopt mieszac lyzka,czy mikserem?
OdpowiedzUsuńWitam..ciasto na biszkopt wymieszane mikserem..ale kazdy robi tak jak chce..
UsuńRobiłam te ciasto mój mąż był zachwycony.
OdpowiedzUsuń