czwartek, 28 marca 2013

Śledzie w zalewie


Przed chwilą zrobione..zobaczymy jutro co z tego wyszło ..
  • 1 kg śledzi lub płatów solonych
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki octu
  • 10 łyżek oleju ryżowego 
  • 15-20 ziarenek ziela jamajskiego 
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki cukru
  • 3 cebule

Płaty śledziowe wymoczyć, pokroić w kawałki.Cebulę obrać, pokroić i sparzyć wrzącą wodą.Wodę z octem, zielem i listkiem zagotować.Ostudzić , dodać olej wymieszany z papryką w proszku i koncentratem pomidorowym.Wymieszać .Płaty śledziowe i cebulę ułożyć w pojemniku lub słoju.Zalać zalewą i odstawić na 2 dni do lodówki.

Dania Postne

3 komentarze :

  1. Wyszły pewnie pyszne, zresztą widac po wyglądzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak..wyszły pysznie...ja za bardzo nie przepadam za solonymi śledziami..ale te jadłam ze smakiem..

      Usuń
    2. robię je kolejny juz raz tylko dodaję czosnek mój mąż je uwielbia

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.