Dawno nie piekłam bułeczek..poszperałam trochę w necie i tutaj znalazłam prosty i szybki sposób na pyszne bułeczki..ja zwiększyłam proporcje, ale przepis cytuję za Nicolą,a ona przepis miała z opakowanie jakiejś mąki chlebowej ..Do tych bułeczek użyłam oleju rzepakowego, który dostałam dzięki portalowi Uroda i Zdrowie od organizatorów 3-letniej kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”.W bułeczkach tego oleju w sumie nie jest dużo, bo tylko 1 łyżka , u mnie więcej, bo zwiększyłam proporcje.. ..o właściwościach i zaletach oleju rzepakowego można poczytać tutaj..polecam w stu procentach używanie oleju rzepakowego, gdyż olej rzepakowy cechuje się nie tylko dużą zawartością wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, ale także idealną z punktu widzenia potrzeb żywieniowych proporcją tych składników, tj. 2:1. Ten optymalny stosunek kwasów tłuszczowych jest charakterystyczny dla diety śródziemnomorskiej, która zakłada ograniczenie spożycia kwasów Omega-6 przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia Omega-3. W przypadku oliwy z oliwek, z racji dużo mniejszej niż w przypadku oleju rzepakowego zawartości kwasów Omega-3, stosunek kwasów tłuszczowych nie jest już tak korzystny, gdyż wynosi 9:1.
- 50 dkg pszennej mąki chlebowej
- saszetka suszonych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńTe bułki są jednymi z moich ulubionych, ale nigdy nie miałam okazji ich zrobić, dlatego przepis dodaję do tych do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńZrób , bo warto..
UsuńNo niby nie ma go dużo w tych bułeczkach, ale z drugiej strony już 2 łyżki oleju pokrywa dzienne zapotrzebowanie w kwasy omega-3. Trochę do bułek, trochę do zupy i się 2 łyżki uzbierają :)
OdpowiedzUsuńJasne..trochę tu , trochę tam..i miarka się uzbiera..
Usuń