piątek, 8 marca 2013

Jogurtownik z malinowym musem

Lubicie ciasta bez pieczenia?..ja owszem..a to ciasto jest szybkie do zrobienia..pomysł na nie nadesłała Renata..ja jak zwykle dostosowałam do składników posiadanych w domu..zamiast jagód dałam maliny..jeden jogurt naturalny zamieniłam na brzoskwiniowy..Dałam żelatyny tyle co w przepisie, ale według mnie trochę ciut za mało..moja masa nie stężała za bardzo..nie rozlewała się , ale nie była taka jaka powinna być ..następnym razem zwiększę ilość żelatyny, a zmniejszę ilość ciastek...jak dla mnie warstwa spodnia była ciut za gruba..ale ogólnie smacznie było...polecam..

Dziś Dzień Kobiet
Bez wyrzeczeń i diet,
Troszkę pudru, ciutkę szminki
I już mamy lepsze minki
Tu za dużo, tam za mało
Każdej z nas się wydawało,
Że ma wszystko wręcz na opak,
Prościej ma niejeden chłopak
Więc po winko wysyłamy
I z kwiatami zapraszamy.

Składniki na tortownicę 22cm:

Składniki na spód:
  • 20 dkg  herbatników maślanych
  • 5 dkg pokruszonych płatków migdałowych
  • 10 dkg masła
Składniki na masę jogurtową:
  • 80 dkg gęstego jogurtu naturalnego - 2 duże kubeczki
  • 10 dkg serka waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej)
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na mus :
  • 40 dkg jagód (świeże lub mrożone) [ u mnie maliny]
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

Przygotowanie spodu:
Masło roztopić w rondelku. Herbatniki i płatki migdałowe zmielić  w blenderze , dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć  na dno tortownicy mocno dociskając do dna. Tortownicę wstawić do lodówki.
Przygotowanie masy jogurtowej:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. W międzyczasie  jogurt, serek waniliowy, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i cały czas miksując dodać ją do masy jogurtowej. Masę przelać  na tortownicę i ponownie wstawić ją do lodówki. Masa do całkowitego zastygnięcia powinna się chłodzić ok. 1,5 godziny.
Przygotowanie musu owocowego:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. W międzyczasie owoce przełożyć  do rondelka, zasypać je cukrem i podgrzewać na gazie aż do momentu gdy puszczą sok. Następnie jagody rozdrobnić blenderem na gładką masę. Powstałą masę przetrzeć przez sitko aby pozbyć się całkowicie skórek z jagód. Namoczoną żelatynę zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić i dodać do musu , odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna przelać ją na masę jogurtową i ponownie wstawić do lodówki.
Ciasto będzie gotowe po całkowitym zastygnięciu ostatniej warstwy.
Udekorować np. bitą śmietaną lub według gustu..u mnie posypane tylko posypką czekoladową.



Kulinarny Dzień Kobiet

16 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie ciasta - nie wymagają dużo pracy, są pyszne i efektowne ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też takie lubię..pozdrawiam..

      Usuń
  2. Ale super, uwielbiam takie ciasta bez pieczenia ;) Nieważne, co wykombinuję, zawsze jest pyszne ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda:) bardzo fajne są ciasta bez pieczenia, szybko i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bożenko Wszystkiego naj w dniu naszego święta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm takie z malinkami, paluszki lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne ciacho:) uwielbiam słodkości na zimno:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.