W tym poście pisałam że,skrzydełka pocięłam na 3 części, i każde z nich wykorzystałam wykorzystałam w inny sposób..i tak oto druga część skrzydełek...przepis podpatrzyłam gdzieś w necie- nie pamiętam gdzie , ale zmieniłam ciut składniki panierki..
- skrzydełka z kurczaka
- 10 dkg mąki kukurydzianej
- 5 dkg mąki pszennej
- około 50 g wody (lub więcej zależy jaką konsystencję otrzymamy)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka chilli
- 1 łyżeczka soli czosnkowej Prymat
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
składniki na suchą panierkę
- 15 dkg mąki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- odrobina soli, pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżka chilli lub ostrej papryki
Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.
Składniki na mokrą panierkę wymieszać [ ma być gęste, ale lejące się ciasto ].Skrzydełka panierować w przygotowanej masie , a następnie w panierce drugiej-sypkiej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.
Składniki na mokrą panierkę wymieszać [ ma być gęste, ale lejące się ciasto ].Skrzydełka panierować w przygotowanej masie , a następnie w panierce drugiej-sypkiej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.
Sól czosnkowa Prymat to przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem soli jodowanej oraz mielonego czosnku. Nieodzowna w kuchni ze względu na cieszące się popularnością połączenie czosnkowego i słonego smaku. Może być oryginalnym składnikiem wielu smacznych potraw mięsnych, rybnych lub tych, przygotowanych na bazie warzyw.
Sól czosnkowa może być stosowana jako substytut zwykłej soli kuchennej. Idealnie nadaje się do nacierania różnych gatunków mięs, drobiu i ryb przed ich przyrządzeniem. Doskonała do aromatycznych sosów, warzyw, grzybów, twarogów, past, sałatek a także do potraw z grilla. Znakomicie smakuje sok pomidorowy wzbogacony słono - czosnkowym smakiem. Nawet najprostszą kanapkę można urozmaicić, dodając do niej soli czosnkowej. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól wynosi 5 gramów.
Z całego kurczaka to najbardziej skrzydełka lubię, dlatego tym chętniej zjem Twoją wersję ;)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię skrzydełka..a te wyszły smaczne..polecam..
UsuńWygladaja przepysznie, mowilam ze zaczynam diete ale na twoja wersje skrzydelek musze sie skusic :) hehe
OdpowiedzUsuńDziękuję...dieta poczeka haha..
Usuńpyszne i często robię różne wariacje!:) o podobnych myślałam ostatnio do ankiety "gotowanie za głosowanie", która ruszy w marcu:)
OdpowiedzUsuńJa też kombinuję i za każdym razem robię inaczej...A co to za ankieta "gotowanie za głosowanie"?
Usuń