poniedziałek, 25 lutego 2013

Skrzydełka w panierce


tym poście pisałam że,skrzydełka pocięłam na 3 części, i każde  z nich wykorzystałam wykorzystałam w inny sposób..i tak oto druga część skrzydełek...przepis podpatrzyłam gdzieś w necie- nie pamiętam gdzie , ale zmieniłam ciut składniki panierki..

składniki na panierkę mokrą
  • skrzydełka z kurczaka
  • 10 dkg mąki kukurydzianej
  • 5 dkg mąki  pszennej
  • około 50 g wody (lub więcej zależy jaką konsystencję otrzymamy)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka chilli 
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej Prymat
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru 
składniki na suchą panierkę
  • 15 dkg mąki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • odrobina soli, pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 płaska łyżka chilli lub ostrej papryki
Skrzydełka pociąć  tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.
Składniki na mokrą panierkę wymieszać [ ma być gęste, ale lejące się ciasto ].Skrzydełka panierować w przygotowanej  masie , a następnie w panierce drugiej-sypkiej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.

Sól czosnkowa Prymat to przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem soli jodowanej oraz mielonego czosnku. Nieodzowna w kuchni ze względu na cieszące się popularnością połączenie czosnkowego i słonego smaku. Może być oryginalnym składnikiem wielu smacznych potraw mięsnych, rybnych lub tych, przygotowanych na bazie warzyw.
Sól czosnkowa może być stosowana jako substytut zwykłej soli kuchennej. Idealnie nadaje się do nacierania różnych gatunków mięs, drobiu i ryb przed ich przyrządzeniem. Doskonała do aromatycznych sosów, warzyw, grzybów, twarogów, past, sałatek a także do potraw z grilla. Znakomicie smakuje sok pomidorowy wzbogacony słono - czosnkowym smakiem. Nawet najprostszą kanapkę można urozmaicić, dodając do niej soli czosnkowej. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól wynosi 5 gramów.

6 komentarzy :

  1. Z całego kurczaka to najbardziej skrzydełka lubię, dlatego tym chętniej zjem Twoją wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też najbardziej lubię skrzydełka..a te wyszły smaczne..polecam..

      Usuń
  2. Wygladaja przepysznie, mowilam ze zaczynam diete ale na twoja wersje skrzydelek musze sie skusic :) hehe

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne i często robię różne wariacje!:) o podobnych myślałam ostatnio do ankiety "gotowanie za głosowanie", która ruszy w marcu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kombinuję i za każdym razem robię inaczej...A co to za ankieta "gotowanie za głosowanie"?

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.