- ½ główki kapusty pekińskiej
- ½ puszki brzoskwiń
- garść rodzynek /żurawin
- szczypta soli
- 1/ 2 malej cebuli
- odrobina oleju i masła
- 1 łyżeczka curry
- trochę soku pomarańczowego
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
Kapustę poszatkować [za pomocą szatkownicy], brzoskwinie pokroić w drobną kostkę , rodzynki sparzyć, a następnie odcedzić.Wszystko razem wymieszać.
Sos:
Cebulę bardzo drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Dodać curry , wymieszać z cebulą na patelni. [Tak naprawdę zawsze powinno się curry rozpuszczać np.w gorącym tłuszczu, ażeby uwolnić wszystkie jego aromaty.] Chwilę poddusić i dodać trochę soku pomarańczowego[najlepiej ze świeżej pomarańczy]. Zredukować, ostudzić. Dodać śmietanę , jogurt i majonez. Wszystko dobrze wymieszać. Polać kapustę po wierzchu przygotowanym sosem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem sos wymieszać z kapustą.
robię podobną, ale dodaję pomarańczy i suszonych moreli :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję..
UsuńLubię takie surówki :-)
OdpowiedzUsuńJa też..
Usuń